هویت جنسی یا خودپنداره، برداشت و احساس فرد از خودش به منزله یک زن و یا یک مرد است.
هویت جنسی چیست؟
یکی از مولفههای رضایت از زندگی، خودپنداره مثبت است. بدین معنا که زن از زن بودن خود رضایت داشته باشد و نقشهایی که برای جنسیت او در خانواده و جامعه در نظر گرفته شده است مورد رضایت او باشد و در مورد مردان نیز به همین گونه باشد.
منشاء هویت جنسی
5 عامل در شکل گیری هویت جنسی یا خودپنداره موثر هستند. برخی مکاتب قائل به موثر بودن برخی از این مولفهها هستند همچون مکتب فمینیسم که قائل است این خودپنداره متاثر از محیطهای اجتماعی است و پایههای زیستی و طبیعی ندارد. اما در نگاه مکتب اسلام این 5 مولفه در شکل گیری این خودپنداره موثر هستند.
1. اندامهای زنانه و مردانه
اندامهای زنانه و مردانه نقش بسیار مهمیدر شکل گیری این خودپنداره دارد. این تفاوتهای در اندام از ابتدای دوران کودکی به چشم کودک میآید و همین امر باعث شکل گیری خودپنداره یا همان هویت جنسی شکل میگیرد. هر چه این شناخت به درستی و بدون ایجاد حساسیت شکل بگیرد، میتواند زمینه ساز شکل گیری بهتر این خودپنداره شود.
2. صفات ثانویه مرتبط با جنس (دوران بلوغ)
این خودنمایی در دختران از حدود سنین نه یا ده سالگیو در پسران از حدود سن سیزده یا چهارده سالگی آغاز میشود. تغییر تن صدا، روییدن مو در قسمتهای خاص بدن، درشت شدن سینهها، بلند شدن قد و ... از جمله این موارد میباشد.
این تغییرات وابسته به جنسیتاست. یعنی در دختران دستهای از تغییرات فیزیولوژی اتفاق میافتد و دستهای دیگر از تغییرات خاص پسران است.
این دسته از تغییرات باعث آن میشود که نوجوان نسبت به هویت جنسی خود باوری را پیدا کند. هر چقدر این تغییرات با آگاهی و بینش صورت گیرد زمینه شکل گیری این خودپندارهو یا به عبارتی دیگر، هویت جنسی کامل تر خواهد بود.
3. نظام تنبیه و تشویق نسبت به رفتار کودک
این نظام تنبیه و تشویق تحت تاثیر عرف، فرهنگ جامعه، دانشهای علوم انسانی، دین ساخته میشود. هرچقدر این موارد منطبق بر همان پایههای زیستی جنسیت باشد، شکل گیری هویت جنسی بیشتر منطبق بر واقعیت است.
4. ادبیات زبانی
مادری که در هنگام کار خانه داری، آن را یک کار ناپسند اعلام کند، به
دخترخود این پندار را انتقال میدهد که دختر بودن و زن بودن یک امر ناپسند است.
5. عناصر محیطی اطراف خود
پس باید برای اینکه جامعهای شکل بگیرد که هویت جنسی دختران و پسران در آن به خوبی منطبق بر واقعیت باشد، لازم است این تبعیضات از جامعه رخ برکند و معیار برتری انسانها، بر اساس تقوا باشد نه بر اساس جنسیت.